charitosm Μάρκος Χαρίτος

theory, fine arts, decoration, cinema, poetry, history

Alternative für Deutschland αυτοί, εμείς τι;

Alternative für Deutschland

Του Μάρκου Χαρίτου

Πρόσφατο δημοσίευμα ειδησεογραφικού site που συνδέεται με τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού[1] μας ξαναθύμισε – γιατί άραγε – τις θέσεις της Μ. Thacher για το Ευρώ, παραθέτοντας σχετικό video καθώς και δύο αποσπάσματα από τα αυτοβιογραφικά της βιβλία: The Downing Street Years-1993 και The Path To Power-1995.

Στο οικονομικού ενδιαφέροντος site: sofokleous10.gr σε άρθρο της 10/4/2013 αναφέρεται: «Όπως λοιπόν πληροφορούμαστε συγκεκριμένη ομάδα κυπρίων αξιωματούχων (μέσα στην ίδια την κυβέρνηση) όχι μόνο εξετάζει αλλά και φαίνεται να προωθεί το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, κάτι το οποίο εφόσον συμβεί αναμένεται να προκαλέσει εκρηκτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη και φυσικά τη χώρα μας.»[2]

Σε άρθρο επίσης του Β. Βιλιάρδου που φέρει τον τίτλο «Το πρωσικό σχέδιο Βήτα»[3] βρίσκονται συγκεντρωμένα πλήθος δυσοίωνα στοιχεία για την παγκόσμιο οικονομία, ενώ πιθανολογείται έξοδος της Γερμανίας από το Ευρώ, θέση με την οποία το νέο Γερμανικό κόμμα AlternativefürDeutschland[4] (Εναλλακτική για την Γερμανία) κατέρχεται στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πριν προχωρήσουμε αξίζει να παραθέσουμε μία από της παραπομπές στα κείμενα της εκλιπούσης ηγέτιδος των απανταχού μονεταριστών που ανακάλεσε στην μνήμη μας το φιλοσαμαρικό newpost.gr:

“Είχαμε επιχειρήματα που θα μπορούσαν να πείσουν τόσο τους Γερμανούς οι οποίοι θα ανησυχούν για την αποδυνάμωση των αντιπληθωριστικών πολιτικών και στις φτωχότερες χώρες που πρέπει να τους γνωστοποιηθεί ότι δεν θα διασωθούν από τις συνέπειες του ενιαίου νομίσματος, το οποίο ως εκ τούτου θα καταστρέψει τις ανεπαρκείς οικονομίες τους.”

Είτε για λόγους τακτικής είτε για λόγους στρατηγικής οι αντιμνημονιακές δυνάμεις πρέπει να ξεκινήσουν να συζητούν για το Ευρώ αλλά και την πορεία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος εξετάζοντας όλες τα πιθανά σενάρια.

Από στρατηγική άποψη: γιατί όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η Γερμανική Ευρώπη – που διαγράφεται – είτε θα ολοκληρωθεί σαν διαδικασία, ξεζουμίζοντας και την τελευταία ικμάδα των χωρών που ήδη λεηλατούνται ή που πρόκειται να λεηλατηθούν, είτε δεν θα ολοκληρωθεί οδηγώντας το εγχείρημα του ευρώ σε κατάρρευση αν όχι όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα .

Πλέον όμως και για λόγους τακτικής, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η περίπτωση ότι η πρωτοβουλία για την έξοδο από το ευρώ μπορεί να περάσει αναπάντεχα στα χέρια δυνάμεων που σήμερα εκφράζονται υπέρ του μνημονιακού μονοδρόμου. Μία τέτοια επιλογή είτε γίνει εξ ανάγκης είτε από τυχοδιωκτισμό δεν μπορεί ν’ αφεθεί στα χέρια αυτών που μέχρι σήμερα εμπράκτως στηρίζουν τα μνημόνια. Η αναπάντεχη αλλαγή πορείας θα είναι παιδαριώδες να μας εκπλήξει ύστερα από τις τόσες μεταστροφές που έχουν σημειωθεί στο στρατόπεδο των μνημονιακών δυνάμεων. Μία νέα μεταστροφή συντελείται  σιγά-σιγά στο θέμα του κατοχικού δανείου, των πολεμικών αποζημιώσεων και βέβαια οι μεταστροφές αυτές πρέπει να μας φοβίζουν γιατί όταν ο αντίπαλος υιοθετεί την ατζέντα σου τότε ο τρόπος που θα χειρισθεί το θέμα περνά στα χέρια του.

Για να ληφθούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις πρέπει επίσης να καταλήξουμε στην εκτίμηση μας επί των Γερμανικών προθέσεων, η Γερμανία κινείται βάση σχεδίου ή μήπως εξ ανάγκης, και η μια και η άλλη επιλογή δεν αλλοιώνουν τις βασικές σταθερές της Γερμανικής ιδιοσυστασίας ούτε αλλάζουν την πρόθεση της να κυριαρχήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τουλάχιστον. Δεν είναι όμως άνευ σημασίας η εκτίμηση για την επιλογή του timing όσο και για τα χρονικά περιθώρια του εγχειρήματος. Δηλαδή πότε θα κάνει κάτι και πόσο χρόνο έχει η θα έχει για να εκδιπλώσει την πολιτική της.

(Αξιοποιώντας μία διαμάχη στους κόλπους των ιστορικών αναφορικά με τους λόγους και τον χρόνο της εισόδου της Γερμανίας στον Β’ παγκ. Πόλεμο πρέπει να επισημάνουμε ότι υφίσταται, δίπλα στις ευρέως διαδεδομένες  απόψεις για την επιθετικότητα της Χιτλερικής Γερμανίας ως το βασικό αίτιο του πολέμου, η άποψη του Άγγλου ιστορικού Tim Mason, ότι αδήριτες οικονομικές αναγκαιότητες επέβαλαν την είσοδο της Γερμανίας στον πόλεμο πρόωρα και προκαλώντας τους λάθος αντιπάλους και αυτό γιατί η πορεία της οικονομίας επέβαλε την εισβολή και την λεηλασία χωρών, ξεκινώντας με την Πολωνία).

Επειδή ο Βασιλιάς μπορεί να είναι ημίγυμνός καλό θα ήταν να λάβουμε υπ’ όψιν κάποια από τα προβλήματα της ενοποιημένης Γερμανίας που ονειρεύεται ένα ακόμη Reich.

1.      Την τεράστια απόσταση ανάμεσα στην φαινόμενη ισχύ της Γερμανικής Οικονομίας και στην στρατιωτική δύναμη που της επιτρέπεται να διαθέτει λόγω της συνθήκης των 4+2 του 1990.

2.      Το δημογραφικό πρόβλημα, λόγω της υπογεννητικότητας, το 2050 το 39% του πληθυσμού της θα είναι άνω των 60 ετών[5]

3.      Αντίθετα από την διαδεδομένη προπαγάνδα η λογιστική αποτύπωση της Γερμανικής οικονομίας δεν περιγράφει τις σκοτεινές περιοχές του οικονομικού της παραδείγματος, ούτε αναφέρεται στην omerta του πολιτικού προσωπικού και του κόσμου της οικονομίας.

4.      Το ενεργειακό της έλλειμμα

Έχοντας κατά νου προβλήματα όπως τα προαναφερθέντα η Γερμανία υπό την ηγεσία της Μέρκελ διεξάγει με όρους Blitzkrieg έναν οικονομικό πόλεμο που αν εξελιχθεί σε παρατεταμένο ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να τον κερδίσει.

Το βάθεμα της κρίσης και η μαζική εμφάνιση συμπτωμάτων που επιφέρουν την καταστροφική παρέμβαση της Τρόικας θα κινητοποιήσουν αντανακλαστικά επιβίωσης και κινήσεις για περιστολή της Γερμανικής αυθαιρεσίας όπως δείχνουν οι δημόσιες παρεμβάσεις της Γαλλικής κυβέρνησης για αυξήσεις μισθών στην Γερμανία αλλά και του Βελγίου.

«Το Βέλγιο κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υφίσταται ένα σημαντικό «κοινωνικό ντάμπινγκ» στον τομέα της επεξεργασίας κρέατος στην Γερμανία, όπου τα σφαγεία χρησιμοποιούν μαζικά εργαζόμενους από τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη με χαμηλά ημερομίσθια.

Επικαλούμενοι τις διαμαρτυρίες που έχουν διατυπωθεί από τον βελγικό τομέα κρέατος, οι υπουργοί Οικονομίας του Βελγίου Γιόχαν Βάντε Λανότ και Εργασίας Μόνικα Ντε Κόνινκ ζητούν να δοθεί τέλος σε αυτήν την «στρέβλωση του ανταγωνισμού» σε επιστολή που απηύθυναν στις 3 Απριλίου στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Λάζλο Άντορ.»[6]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 15 Απριλίου, 2013 by in άρθρα και κείμενα.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: